Lubelskie Stowarzyszenie Alliance Française
Lubelskie Stowarzyszenie Alliance Française
 
vendredi le 24 mars 2023  
Start arrow Lekcje 2010/2011 arrow Lekcje radiowe 2010/2011 arrow Lekcja 23 - Bienvenue dans la cuisine (1)
Dzia³alno¶æ
Start
O nas
Kursy
Egzaminy
Biblioteka
Imprezy kulturalne

Lekcje radiowe
Lekcje 2010/2011
Lekcje 2009/2010
Lekcje 2008/2009

fotogalerie


Alliance Française
Lubelskie Stowarzyszenie Alliance Française

ul. Cicha 10
20-078 Lublin
POLOGNE
tel/fax:
(81) 532-47-31

www.aflublin.pl



Lekcja 23 - Bienvenue dans la cuisine (1) Imprimer

6 IV 2011 r.

Nagranie do tej lekcji dostêpne jest na stronie Radia Lublin (pod lekcj± 22).

BIENVENUE DANS LA CUISINE 1!

Nadej¶cie wiosny oznacza m.in. rych³e pojawienie siê nowalijek. A wiêc po raz kolejny zapraszamy do kuchni, bo wszak w zdrowym ciele zdrowy duch! A po francusku - Une âme saine dans un corps sain.

Aujourd'hui nous allons préparer un plat simple, délicieux et pas cher. Même les débutants sont invités. Rassurez-vous !

Dzi¶ przygotujemy danie proste, pyszne i niedrogie. Zapraszamy nawet pocz±tkuj±cych. Nie bójcie siê!

Préparez les ingrédients. Cherchez-les dans le frigo et les placards, et si vous ne les trouvez pas chez vous - allez à la petite épicerie du coin.

Przygotujcie sk³adniki. Poszukajcie ich w lodówce, w kuchennych szafkach , a je¶li ich tam nie ma, to w pobliskim sklepiku.

INGREDIENTS pour deux personnes qui ont une faim de loup ou pour quatre si elles mangent comme un oiseau.

Sk³adniki dla 2 osób o wilczym apetycie lub dla 4, je¶li jedz± jak ptaszek.

- un sachet de pâtes - 1 torebka makaronu

- un demi petit pot de crème fraîche - pó³ ma³ego kubeczka ¶mietany

- 150 g de lardons fumés - 150 gram wêdzonego boczku

- un jaune d'oeuf - jedno ¿ó³tko

- un munster/camembert - 1 sekret mnicha (chyba ¿e mamy prawdziwego munstera !)

- sel, poivre - sól, pieprz

 PREPARATION - przygotowanie

  1. Faire cuire les pâtes dans l'eau bouillante salée
  2. Pendant ce temps faire revenir les lardons dans une grande casserole
  3. Dans un bol mêler la crème fraîche, le jaune d'oeuf, le sel et le poivre
  4. Verser les pâtes et les lardons dans un plat à grattin et napper avec le mélange crème-oeuf
  5. Couper le munster en tranches fines et les disposer sur les pâtes
  6. Faire grattiner au four (275 o C) pendant 5 minutes et servir tout de suite
  1. Ugotowaæ makaron w osolonej wodzie( najlepiej ³azanki)
  2. W tym czasie przyrumieniæ boczek w du¿ym rondlu
  3. Wymieszaæ ¶mietanê, ¿ó³tko, sól i pieprz w miseczce
  4. Wy³o¿yæ makaron i boczek do naczynia ¿aroodpornego i przykryæ to mieszank± jajeczno-¶mietanow±.
  5. Pokroiæ sekret mnicha na cienkie plasterki i porozk³adaæ je na makaronie
  6. Przyrumieniæ w piekarniku (275o C) przez 5 minut i podawaæ natychmiast.

Je¶li kto¶ z Pañstwa da siê  skusiæ na to danie, prosimy o informacjê, jak smakowa³o. Na nastêpne spotkanie tak¿e zapraszamy do kuchni na wspólne poszperanie w s³ownictwie gastronomicznym...

 Site créé le 22 avril 1997
4 invités en ligne
Visiteurs: 5163041
capitale européenne de la culture - ville candidate
...