Lubelskie Stowarzyszenie Alliance Française
Lubelskie Stowarzyszenie Alliance Française
 
vendredi le 24 mars 2023  
Start arrow Lekcje 2008/2009 arrow Lekcje radiowe 2008/2009 arrow Lekcja 6 - gteau au chocolat
Dziaalno
Start
O nas
Kursy
Egzaminy
Biblioteka
Imprezy kulturalne

Lekcje radiowe
Lekcje 2010/2011
Lekcje 2009/2010
Lekcje 2008/2009

fotogalerie


Alliance Française
Lubelskie Stowarzyszenie Alliance Française

ul. Cicha 10
20-078 Lublin
POLOGNE
tel/fax:
(81) 532-47-31

www.aflublin.pl



Lekcja 6 - gteau au chocolat Imprimer


Francuski w Radiu Lublin
Lektorzy Orodka Alliance Française w Lublinie s autorami lekcji francuskiego emitowanych przez Radio Lublin w kad rod o godz 19.06. Nagrania mona pobiera ze strony Radia Lublin.





Gâteau au chocolat



Gâteau au chocolat, ciasto czekoladowe, to popularne francuskie ciasto - gste, ciemne i smakowite, chtnie jadane i atwe do przygotowania w domu. Spróbujmy upiec je dzisiaj wspólnie, przepis jest niezwykle prosty!

Voici la recette du gâteau au chocolat:

Ingrédients pour 6 - 8 personnes:

200 grammes de chocolat
150 grammes de sucre
180 grammes de beurre
100 grammes de farine
5 oeufs
une pincée de sel


  Oto wic przepis. Skadniki na porcj dla 6 do 8 osób:

200 gramów czekolady
150 gramów cukru
180 gramów masa
100 gramów mki
5 jajek
szczypta soli


  A teraz do dziea! Préparation.

1. Faire fondre le chocolat à feu doux.
  Roztopi czekolad na wolnym ogniu.

2. Ajouter le beurre, le sucre et la farine, bien mélanger.
  Doda maso, cukier i mk, dobrze wymiesza.

3. Retirer du feu.
  Zdj z ognia.

4. Ajouter les jaunes d'oeufs et mélanger à nouveau.
  Doda zótka i znowu wymiesza.

5. Chauffer le four à 200 degrés. 
  Rozgrza piekarnik do temperatury 200 stopni.

6. Battre les blancs d'oeufs en neige avec une pincée de sel.
  Ubi na pian biaka ze szczypt soli.
 
7. Incorporer les blancs battus au mélange.
  Poczy ubite biaka z mas czekoladow.

8. Verser la pâte dans un moule beurré et fariné.
  Przela mas do formy posmarowanej masem i posypanej mk.

9. Mettre au four et faire cuire environ 30 minutes.
  Wstawi do piekarnika i piec okoo 30 minut.

10. Servir froid.
  Podawa na zimno.


  Powtórzmy wybrane sowa i wyraenia, przydatne w zrozumieniu francuskich przepisów kulinarnych.

faire fondre - roztopi
ajouter - doda, dorzuci
mélanger - wymiesza
retirer du feu - zdj z ognia
chauffer le four - rozgrza piekarnik
les jaunes et les blancs d'oeufs - ótka i biaka jaj
une pincée - szczypta
battre les blancs d'oeufs en neige - ubi biaka na pian
incorporer les oeufs à la pâte - doda jajka do ciasta
verser dans un moule - przela, przeozy do formy
mettre au four - wstawi do piekarnika
faire cuire - piec
servir froid - podawa na zimno


  Ciasto czekoladowe mona je samo albo z sosem ze zmiksowanych surowych owoców, czyli coulis, lub te z bit mietan, nazywan przez Francuzów crème fouettée lub crème Chantilly. Od czego pochodzi nazwa crème Chantilly? Podobno ta lekko sodzona bita mietana o aromacie waniliowym zostaa wynaleziona przez François Vatela, legendarnego kucharza i organizatora wystawnych uczt na dworach arystokratycznych w XVII wieku. François Vatel by m.in. kucharzem Wielkiego Kondeusza w pooonym na pónoc od Parya zamku Chantilly i tak przesza do historii nazwa deseru „crème Chantilly".
 
    A wic smacznego! Bon appétit!



 Site créé le 22 avril 1997
9 invités en ligne
Visiteurs: 5163046
capitale européenne de la culture - ville candidate

page rank, pagerank, link popularity, fake pagerank, monitoring stron