Lubelskie Stowarzyszenie Alliance Française
Lubelskie Stowarzyszenie Alliance Française
 
vendredi le 24 mars 2023  
Start arrow Lekcje 2008/2009 arrow Lekcje radiowe 2008/2009 arrow Lekcja 6 - gâteau au chocolat
Dzia³alno¶æ
Start
O nas
Kursy
Egzaminy
Biblioteka
Imprezy kulturalne

Lekcje radiowe
Lekcje 2010/2011
Lekcje 2009/2010
Lekcje 2008/2009

fotogalerie


Alliance Française
Lubelskie Stowarzyszenie Alliance Française

ul. Cicha 10
20-078 Lublin
POLOGNE
tel/fax:
(81) 532-47-31

www.aflublin.pl



Lekcja 6 - gâteau au chocolat Imprimer


Francuski w Radiu Lublin
Lektorzy O¶rodka Alliance Française w Lublinie s± autorami lekcji francuskiego emitowanych przez Radio Lublin w ka¿d± ¶rodê o godz 19.06. Nagrania mo¿na pobieraæ ze strony Radia Lublin.





Gâteau au chocolat



Gâteau au chocolat, ciasto czekoladowe, to popularne francuskie ciasto - gêste, ciemne i smakowite, chêtnie jadane i ³atwe do przygotowania w domu. Spróbujmy upiec je dzisiaj wspólnie, przepis jest niezwykle prosty!

Voici la recette du gâteau au chocolat:

Ingrédients pour 6 - 8 personnes:

200 grammes de chocolat
150 grammes de sucre
180 grammes de beurre
100 grammes de farine
5 oeufs
une pincée de sel


  Oto wiêc przepis. Sk³adniki na porcjê dla 6 do 8 osób:

200 gramów czekolady
150 gramów cukru
180 gramów mas³a
100 gramów m±ki
5 jajek
szczypta soli


  A teraz do dzie³a! Préparation.

1. Faire fondre le chocolat à feu doux.
  Roztopiæ czekoladê na wolnym ogniu.

2. Ajouter le beurre, le sucre et la farine, bien mélanger.
  Dodaæ mas³o, cukier i m±kê, dobrze wymieszaæ.

3. Retirer du feu.
  Zdj±æ z ognia.

4. Ajouter les jaunes d'oeufs et mélanger à nouveau.
  Dodaæ zó³tka i znowu wymieszaæ.

5. Chauffer le four à 200 degrés. 
  Rozgrzaæ piekarnik do temperatury 200 stopni.

6. Battre les blancs d'oeufs en neige avec une pincée de sel.
  Ubiæ na pianê bia³ka ze szczypt± soli.
 
7. Incorporer les blancs battus au mélange.
  Po³±czyæ ubite bia³ka z mas± czekoladow±.

8. Verser la pâte dans un moule beurré et fariné.
  Przelaæ masê do formy posmarowanej mas³em i posypanej m±k±.

9. Mettre au four et faire cuire environ 30 minutes.
  Wstawiæ do piekarnika i piec oko³o 30 minut.

10. Servir froid.
  Podawaæ na zimno.


  Powtórzmy wybrane s³owa i wyra¿enia, przydatne w zrozumieniu francuskich przepisów kulinarnych.

faire fondre - roztopiæ
ajouter - dodaæ, dorzuciæ
mélanger - wymieszaæ
retirer du feu - zdj±æ z ognia
chauffer le four - rozgrzaæ piekarnik
les jaunes et les blancs d'oeufs - ¿ó³tka i bia³ka jaj
une pincée - szczypta
battre les blancs d'oeufs en neige - ubiæ bia³ka na pianê
incorporer les oeufs à la pâte - dodaæ jajka do ciasta
verser dans un moule - przelaæ, prze³ozyæ do formy
mettre au four - wstawiæ do piekarnika
faire cuire - piec
servir froid - podawaæ na zimno


  Ciasto czekoladowe mo¿na je¶æ samo albo z sosem ze zmiksowanych surowych owoców, czyli coulis, lub te¿ z bit± ¶mietan±, nazywan± przez Francuzów crème fouettée lub crème Chantilly. Od czego pochodzi nazwa crème Chantilly? Podobno ta lekko s³odzona bita ¶mietana o aromacie waniliowym zosta³a wynaleziona przez François Vatela, legendarnego kucharza i organizatora wystawnych uczt na dworach arystokratycznych w XVII wieku. François Vatel by³ m.in. kucharzem Wielkiego Kondeusza w po³o¿onym na pó³noc od Pary¿a zamku Chantilly i tak przesz³a do historii nazwa deseru „crème Chantilly".
 
    A wiêc smacznego! Bon appétit!



 Site créé le 22 avril 1997
9 invités en ligne
Visiteurs: 5163046
capitale européenne de la culture - ville candidate

page rank, pagerank, link popularity, fake pagerank, monitoring stron